lauantai 14. toukokuuta 2011

Viiniopas: Ranska

Tällä kertaa tarkoitus olisi vähän valottaa ranskalaisten viinien etikettejä. Kuten ranskalaiset tykkää, eivät heidän viinitkään esitellä yksinkertaisesti jos kerta voi tehdä monimutkaisesti. Ranskan suurin ongelma on maantieteellinen AOC (Appellation d'origine controlé)-järjestelmä. Saadakseen tämän merkinnän alueelta jossa rypäleet kasvaa, täytyy vielä siihen lisäksi noudattaa muutamia alueelle tyypillisiä sääntöjä. Jos viininvalmistaja haluaa olla vähän erilaisempi, hän voi valita luokittelevansa viinin alempaan ja siis yleisempään luokitukseen, jolla taas saattaa olla vähän "huonompi" imago.

 
Tässä olisi eräs valkoviini lounais-Ranskasta. Tariquet on itseasiassa merkki, jonka alle on koottuna monia pienempien valmistajien viinejä, jonka avulla näitä viinejä yritetään markkinoida helpommin yleisölle. 
- Alla näkyy vuosi 2010, valkoviinit ovat usein juotavia jo vuoden kuluttua toisin kuin punaiset
- Bordeaux'n läheisyydessä monet viinit tykkää laittaa etikettiin linnan kuvan.
- Classic on tämän viinin tyylinimike.
-Ugni blanc ja Colombard ovat tähän viinien käytettyjen rypäleiden nimiä. Tunnetuimpia valkoisia ovat Chardonnay ja Sauvignon blanc.
- Alla on maantieteellinen merkintä eli tämä viini on vin de pays des côtes de Gasconge

 Toinen pullo, joka löytyi on punaviniä nimeltä Virginie. Tämä onkin jo modernimpi etiketti, tekstiä on vähemmän eikä linnojen kuvista tietoakaan.
- Ylhäällä oikealla näkyy, että viini on voittanut palkinnon jossakin kilpailussa. Muutamat kilpailut ovat laadustaan kuuluja, mutta tämä on joku pienempi kilpailu Concours de vins Orange. Metallin kannattaa silti tällätä pullon kylkeen sillä se auttaa viiniä myymään paremmin.
- Côtes du Rhône on laajan alueen nimi jolta viini tulee etelä- Ranskassa. Aivan tämän alla on pienempänä teksti Appellation Côtes du Rhône côntrolée. Tämä tarjkoittaa, että viini on luokitellut itsensä alueen laajimpaan kategoriaan, jonka sisällä on vielä monia monia pienempiä kategorioita.


Kuten huomata saattoi ensimmäinen pullo kertoi etiketissään rypälelajikkeiden nimet Uuden Maailman viinien tapaan, kun taas toisessa viinissä ainoana "tunnisteena" toimi tuotantoalueen nimi. Rypälelajikkeen esillepano on käytetympää valkoviineissä, jotka on usein tehty yhdestä tai kahdesta lajikkeesta. Punaviinit taas ovat useimmiten monien eri rypäleiden sekoituksia, jonka takia lajikkeita ei ladata etikettiin. Tähänkin on poikkeuksia esim. Bordeaux'n alueella, josta toisessa osassa lisää.

Punaviinin takaetiketistä löytyi kuitenkin myös maininta siihen käytetyistä rypälelajikkeista: Grenache ja Syrah. Nämä ovat tunnetuimpia lajikkeita joita käytetään Rhônen alueella. Syrahin kansainvälinen nimi on Shiraz ja sitä käytetään paljon myös Uudessa Maailmassa.

Katsotaan mitä seuraava osa tuo tullessaan, nyt taas etikettejä koodaamaan kotonakin!

Ei kommentteja: