tiistai 9. kesäkuuta 2009

Terroir 13

Ehdin minä sunnuntaina muutakin tehdä kuin viettää päivää siellä fourrière'lla. Aamulla kävin tälläisillä messuilla, jotka taisi olla paikalliset maatalousmarkkinat.Tapahtuma pidettiin rakennuksessa, joka on normaalisti joku conseil régional eli maakuntatalo. Se rakennus on ulkoapäin sellainen iso sininen metalliviritys ja kun kollega nimitti sitä "siniseksi laivaksi", tajusi heti mikä oli kyseessä.

Tässä kuvaa sisätiloista. Siellä oli muuten kauhean kuuma.

Ulkona oli pienoiseläintarha, josta sain kuvaan nämä hepat. Takana näkyy maakuntatalon ihana sininen seinä.


Valkosipulin menekki oli hyvä.


Tässä alueen viiniyhdistyksen nainen esitteli yhdistykseen kuuluvia viinintuottajia ja samalla keräsi nimiä rosén puolesta-adressiin.

Euroopan unioni kun on suunnittelemassa, että rosé-nimikkeellä saisi tulevaisuudessa myydä myös puna-ja valkoviinin sekoitusta, joka siis on ihan eri asia kuin ammattitaitoisesti valmistettu oikea rosé-viini, tämän alueen erikoisuus. Ymmärrettävästi tämä lakimuutos-aikomus on nostanut täällä aikamoisen vastamyrskyn, sillä vaaleanpunainen rosé-viini saadaan aikaan omanlaisellaan valmistusmenetelmällä, jossa rypäleen kuoria liuotetaan vain hetken aikaan ja sen jälkeen ne poistetaan kokonaan. Tällöin saadaan aikaiseksi vaaleanpunainen väri ja hento maku, kun taas esimerkiksi punaviinissä kuoret jätetään viinin joukkoon, josta täyteläisempi väri ja maku.


Alueen toinen erikoisuus, oliiviöljy.

Entisen asuinalueeni oliiviöljyjä, mielestäni aivan ihanan makuisia! On kyllä kalliimpia kuin joku Pirkan perusoliiviöljy, joka maistuu vaan öljyltä. Nämä oliiviöljyt saadaan aikaiseksi puristusmenetelmällä, jossa säilyy tosi pajon oliivin aromi. Ennen Provencessa asumista en edes tiennyt, että oliiviöljyjäkin maistellaan lusikalla...Ja nyt osaan jo itse erottaa vivahteita eri merkeiltä!

Lopulta ostoskassiini eksyi herbes de provence-yrttiseos, oliiviöljyä ja pain d'épice-kakkua, joka on paikallista piparia pehmeän kakun muodossa. Alun perin lähdin ostamaan laventelihunajaa, mutta se jäi, kun kukkaro oli tyhjä ja sitten tulikin tieto Twingon kohtalosta...

Ei kommentteja: