lauantai 6. marraskuuta 2010

Lauantaihuumaa

Ranskassa taas sattuu ja tapahtuu. Täällä meidän alakerrassa on taas yksi mielenosoitus meneillään saman ainaisen eläkeuudistuksen takia. Tulin juuri kotiin kun mielenosoitus lähti liikkeelle läheiseltä aukiolta, ja uskomattominta on, että tunnelma on kuin joillain festareilla konsanaan, kaiuttimista paasaa juhlamusiikki ja ihmiset tansahtelevat ja naureskelevat karnevaalitunnelman mukana katujen varsilla.
   Tuntuu, että kaikki tämä on vain jotain huvia paikallisille eikä vakava asia, joka taas kerran heikentää Ranskan imagoa maailmalla ja hidastaa maan taloudellista kasvua ja muiden maailman johtajamaiden mukana pysymistä. Inhoan sitä, että täällä tuntuu välillä siltä, että kukaan ei jaksa työskennellä tai nähdä vaivaa (esimerkki koulusta: miksi väsätä itse joku tutkielma jos sen voi kopioida netistä?) vaan ranskalaiset odottavat, että raha ja mammona tuodaan kultalusikalla sohvalle asti, sillä ranskalaisethan on Napoleonin jälkeistä kansaa jne.Tämä nyt on vähän kärjistetty oma näkemykseni ranskalaisista, mutta sopii mielestäni hyvin ranskalaisiin. On aivan uskomatonta, että jotkut lukiolaiset tai yliopisto-opiskelijat protestoivat eläkeiän nostamista vastaan, kun eivät ole vielä lähelläkään ensimmäistä työpaikkaansa vaan luuhaavat vielä erittäin onnellisena koulun käytäviä monen monta vuotta ja porukat maksaa.


Uskon, että työssäkäyvät tykkäisivät tosiaan jäädä eläkkeelle jo 60-v. eikä yhtään vanhempana, mutta ei Sarkozykaan tätä päatöstä varmaan ihan hatusta ole vetänyt. Hänellä on kova työ vetää kansaa eteenpäin taloudellisessa kriisissä joka vaikuttaa joka puolella maailmaa ja tehdä päätöksiä, jotka tukevat maan hyvinvointia ja tarpeita. En seuraa politiikkaa mitenkään kiihkomielisesti, mutta enpä ole yhtään ainoaa konkreettista vaihtoehto-ehdotusta kuullut näiltä mieltään osoittavilta ammattiliiton jäseniltä tai lukiolaisilta. Niin että mitäs nyt tehtäis? Jäädään osottamaan että miljardien veloissa pyörivä Sécurité Sociale, Kela, maksaa kuukausien sairaslomailun rahoituksen? Eikä ainakaan tehdä itse mitään.

Tulipas paasausta kerrakseen, nyt viikonlopun viettoon, ulkona vellova mellakkakin on jo laantunut! Kuvat napattu omalta parvekkeelta.

5 kommenttia:

Annika kirjoitti...

Oon miettiny ihan samaa ku tää protestointi vaan jatkuu että onko kukaan ehdottanu mitään parempaa vaihtoehtoa tolle eläkeiän nostamiselle...

Krii kirjoitti...

Minua myös ihmetyttää tuo nuorien vastustus, koska hehän ne eläkkeet joutuvat maksamaan.

Minun näkemykseni mukaan tuon vastustuksen taustalla on myös se, että ihmiset eivät oikeasti usko, että sitä rahaa ei vaan ole. Luottamusta päättäjiin ei ole, vaan uskotaan, että rahat menevät rikkaiden taskuun.

Ella B kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä teidän molempien kanssa! Kyllä me ulkomaalaiset vaan nähdään asiat selkeästi;)

Airelle kirjoitti...

noin puoliulkomaalaisena sanoisin imho että ongelmia on tässä asiassa useampia. ensinnäkin tapa, jolla tässä maassa päätetään asioista ilman kunnollista konsultaatiota ja neuvottelua. Suomessakin tehty tällaisia kipeätä tekeviä päätöksiä, mutta työmarkkinaosapuolet osaavat neuvotella asioista ja ihmiset eivät tunne, että heille vaan sanellaan.
toisekseen oppositio ei osaa tehdä hommiaan. aina kritisoidaan, mutta kunnollisia vastaehdotuksia ei koskaan tehdä. jos ei sosialistipuolue osaa palkata porukkaa, joka kehittelisi uusia ideoita ja tekisi järkeviä ehdotuksia, niin jo on ihme.
ja kolmas ongelma on se, että täällä kukaan ei enää saa uutta työpaikkaa 50-vuotiaana ja yritykset heittää 55 v. ulos. ajatus, että oleilet kymmenisen vuotta työttömänä ennen kun saat eläkettä, ei erityisesti ilahduta. Suomessa on tehty kovasti työtä vanhempien työttömyyttä vastaan ja niin pitäisi täälläkin. mä luen juuri Martin Hirschin kirjaa, jossa hän kertoo RSAn synnyttämisestä ja nuorisotyöttömyyden hoidosta ja kun näkee, millaisia vaikeuksia hänellä on ollut toteuttaa uudistuksia, jotka kuitenkin olivat presidentin listalla ja haluamia, voi ymmärtää, että ylipäätään mitään on mahdotonta saada aikaan ranskalaisessa hallintokoneistossa. usein asioista puhutaan kauheasti ja tehdään kovaäänisiä ilmoituksia ja jos lähtee muutaman kk/vuoden jälkeen katsomaan tuliko jotain tehtyä, niin ei sitten mitään ole toteutettu. huoh.

Suvi kirjoitti...

Tokihan opiskelijat vastustavat eläkeiän nostamista. Kun ovat itse joskus siinä iässä että voisivat ajatella eläkkeellejäämistä on se jo nostettu 80 ikävuoteen. On totta että ranskalaiset ottavat kaiken irti mielenosoituksista jne mutta ainakin reagoivat toisin kuin tuppisuut suomalaiset jotka määkivät jälkeenpäin.
Minâ en luota sitten pätkääkään tuohon riistorasistipresidentti 'Travaillez plus , gagnez plus' Sarkoon. Mies näkee itsensä Ranskan kuninkaana ja nostaa palkkaansa kysymättä kansalta mitään, vain lähin päättäjäpiiri nyökkäilee ja se on sillä selvä. Superlentokonekin oli saatava ettei jää Obaman varjoon.
Ei hän ole köyhistä tai pienituloisista kiinnostunut. Jopa keskituloisilla on vaikeaa. Sitten on näitä I. Betancourtteja jotka tienaavat 800 000 euroa kuussa ja toinen omaisuus laitetaan kaikenmaailman skandaaleihin. S voisi keskittyä olennaiseen.