keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Viineilyä

Sunnuntaina kävin viinimessuilla. Täällä oli viikonloppuna Salon des vignerons indépendants eli omatoimisten viinintekijöiden messut näin vapaasti suomennettuna.

 
Koko tapahtuma oli melkein päässyt lipeämään mielestäni kunnes lauantai-iltana meillä kävi ravintolassa kaksi asiakasta, jotka jättivät pari kutsua. Pohdin sitten lauantaiyönä klo 2, että ketä voisin kutsua mukaan näin lyhyellä varoitusajalla. Useat kaverit olivat lähteneet bilettämään, meillä venyi perjantai-ilta jo melkein aamun puolelle pomon kanssa joten itse käppäilin kiltisti kotiin. Onneksi sunnuntaina eräs kaveri lähetti viestiä ja niin lähdettiin matkaan.
 
 Olin samoilla messuilla jo viime vuonna ja siellä oli ihan kivaa. Tänä vuonna oli paikalla aika lailla samaa porukkaa ja saavuimme paikalle niin myöhään, että aikaa ei jäänyt kuin osan viineistä maisteluun. Päätettiin keskittyä etelä-Ranskan ja Korsikan viineihen mitä nyt alussa kävimme myös yhdellä Sancerre-kojulla, jonka omistaja oli meille antanut kutsut.

 
Koska saavuimme paikalle viimeisen päivän viimeisillä tunneilla, oli messuilla paikoittain hieman tungosta.

 
Käytävillä oli välillä opastavia tekstejä, kyseessä oli myös ihan yksityishenkilöille auki oleva tapahtuma.
"Maistele ensin valkoiset, sitten kuplivat, rosét, punaiset, makeat ja lopuksi väkevät". 
Itse ehdin tosin maistaa vain kahta valkoista, yhtä shamppanjaa ja yhtä makeaa, muuten keskityttiin punaisiin ja väkevät jäi tällä kertaa kokonaan väliin.

Omiin suosikkeihin lukeutui korsikalaiset Patrimonio-alueen viinit ja Välimeren puolelta Espanjan rajalta tulevat 100% syrah-lajikkeiset viinit.

 
Yhtä lailla tykättiin molemmat Gigondas'n ja Chateauneuf du pape-alueilta tulevista viineistä. Nämä sijaitsevat etelä-Ranskassa Rhône-joen laakson alueella.

"Maistelkaa viinejä nuorimmasta vanhimpaan"

 
Pakko meidän oli myös kuvata itsemme "Maistella, eli sylkäistä"- kyltin edessä. Melkein kaikki tulikin sylkäistyksi paitsi ne parhaimmat ja loppua kohden join kyllä ihan reippaasti parit tilkat (kun en ollut kuskina).

Lopussa suu ja kieli oli ihan violettina.

Nähtiin myös hauskoja etikettejä, ja oli nuo viinitkin ihan hyviä.

Lopulta mukaan lähti kaikista ennakkoluuloista huolimatta makeaa valkoviiniä côteaux de layon-alueelta. Itse en tosiaankaan ole mikään makeiden viinien ystävä, mutta ystävän innoittamana päätettiin maistaa tätä ja olihan se sitten lopulta oikein hyvää itseasiassa! Eikä yhtään haitannut, että myyjä oli ihan söpö ja kova supliikkimies :).

Näin kivoissa merkeissä sujui leppoisasti sunnuntai ja nyt onkin taas uusi viikko alkanut...

4 kommenttia:

noorastiina kirjoitti...

Toi on kans yks mun suosikki toi Coteaux du Layon. Se on tältä Loire Valleyn alueelta, missä opiskelen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Oon itsekin käynyt samaisella messulla mutta Pariisissa useampaankin kertaan vaikka olenkin aika noviisi mitä tulee viineihin :D

aina yhtä hauskaa siellä on ja hymyssäsuin ja muutama laatikollinen viiniä mukana oon aina sieltä poistunut. Ja itsehän en syljeskele noita viinejä muuten kuin jos on ihan hirveen pahaa valkkaria

Ella B kirjoitti...

Noorastiina, itse en pahemmin tykkää noista makeista viineistä, mutta tuo oli niin hyvin tehty että sitä meni pari lasia. Kaveri kyllä ostin viinit joten minä vaan maistelin hänen luonaan:)

Anonyymi, vaikka meillä oli vaan aika vähän aikaa, maisteltiin aika monta eri viiniä joten pakko sylkeä välillä tai muuten on liian huppelissa maistaakseen lopulta enää mitään. Me ei kuitenkaan oltu mitenkään vakavissamme joten lopuksi join ne parhaimmat viinit.

Nora de Alusvaatteet Verkkokauppa kirjoitti...

Voilà exactement ce qui me manque de la France. La sélection de vin importante et pas cher. Les salons et dégustations de vin etc.