perjantai 18. kesäkuuta 2010

Vastauksia: osa Suomi

Uuups, on päässyt melkein unohtumaan, että vielä oli muutamat kysymykset jäljellä...Mutta tässä tulee nyt viimeisimmätkin vastaukset teidän kysymyksiin.

Voisitko kuvitella asuvasi Suomessa vielä jossain vaiheessa? Onko tarkoituksenasi asua siellä pysyvästi?
Hmmm, kuvittelen periaatteessa että palaan « sitten joskus aikuisena » Suomeen, mutta toisaalta realistisesti ajatellen en ainakaan just nyt voi kuvitella palaavani Suomeen. Toisaalta en haluaisi asua ikuisuuksia Ranskassakaan. Lopputulos : en tosiaankaan tiedä mihin päädyn ja koska. Äitin harmiksi.


Selkeimmät erot Suomen ja Ranskan välillä? Mitä suosittelisit Ranskaan muuttajaa huomioimaan...tärkeimpiä juttuja vain.:)
Kulttuurit on tietysti erilaisia ja tämäkin riippuu vähän, että missäpäin Ranskaa asuu, ranskalaisetkinon keskenään erillaisia. Kannattaa huomioida välimerelliset aikataulut: kaupat saattaa olla kiinni klo 12-14 ja ainakin kaikki toimistoväki on silloin lounaalla, jolloin saatetaan nauttia vähän viiniäkin. Illalla taas syödään myöhemmin, esim. Ravintolat aukeaa vasta joskus klo 19 aikoihin.
Ruokakaupat taas saattaa olla auki klo 22:kin asti. Kaikki byrokratiajutut on aika totta, ja ennen kuin ymmärtää kuinka systeemi toimii, saattaa olla aika pihalla miksi nyt täytyykin mennä sinne toiseen paikkaan ja hommata se ja se paperi. Mitkään julkiset toiminnot (posti, rautatieverkosto) ei ikinä toimi sulavasti. Julkiset kulkuvälineet saattaa lakkoilla usein (kuten tänään, sillä taas kerran joku bussikuski oli joutunut väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi). Toisaalta ihmiset on paljon avoimempia ja ystävällisempiä, olen esim nähnyt monta kertaa kaupassa, kun joltain puuttuu euro rahasummasta, takana oleva henkilö antaa tälle puuttuvan kolikon (olen tehnyt itsekin). Jos on vähän ostoksia, niin yleensä päästetään jonossa ohi. Asioita ei aina oteta niin vakavasti ja joskus pääsee vähän siitä mistä aita matalin (erityisesti etelässä, Bordeaux’ssa ei niin vaan lipsutakaan).
Kannattaa vaan lähteä mieli avoimena ja valmistua jo henkisesti siihen, että elämänmeno on erilaista eikä kaikki toimi niin hyvin kuin Suomessa. Just tähän en ollut itse naiivina ollenkaan varautunut, mutta siinä sitä on matkan varrella tottunut.

Käytkö usein Suomessa?
Yritän käydä joulun aikaan ja kesällä miten saakaan kesälomaa järjestettyä.


Mikä on ollut ikimuistoisin hetki Ranskassa, tai kivoin muisto/tapahtuma/muu vastaava?
Niitä on nyt kerääntynyt aika paljon! Kivoin muisto on toinen Montpellier-vuoteni, jolloin tutustuin parhaaseen ystävääni, jota näin tässä viikko sitten taas. Sinä vuonna tutustuin moneen kivaan tyyppiin ja yhdessä vietettiin monia ikimuistoisia ja hauskoja hetkiä.



Millä hetkellä tai missä tilanteessa ajattelit ekaa kertaa "ranskalaistuneesi" (ainakin jonkin verran), eli niinku että olet sopeutunut ranskalaiseen yhteiskuntaan ja elämänmenoon ihan kiitettävästi? Ehkä silloin kun aloin työskennellä « kunnolla » ja pidin välivuotta ja yhtäkkiä tajusin, että kun yritykseen tuli uusia työntekijöitä, kukaan ei kysynytkään ekaksi että “mistä sä tuut?”, vaan suhtautui minuun aivan kuin tavalliseen ranskalaiseen ihmiseen, joka oikeasti tajuaa kaikki mitä hänelle sanoo. Vaikka aina en siltikään ihan tajua.:)

Mitkä asiat tuntuu vierailta kun vierailet Suomessa?
Suomalaisten käyttäytyminen. Perhe saa kuunnella minun valitusta, kuinka suomalaiset on niin epäkohteliaita eikä ota ollenkaan muita ihmisiä huomioon. Monsieur kauhisteli Helsingin kaupoissa kuinka myyjät ei sanonut edes päivää, kun astuttiin ovesta sisään, oli vaan kuin ei olisi edes huomannut. Tämäkin tietysti riippuu ihmisestä, mutta yleisesti ottaen ei kukaan ala jutella kauppajonossa tuntemattomien kanssa. Ranskassa näin tapahtuu aika usein.
Ja kaikki uudet karkit! Tämä on iiiihaaanaa.


Niin ja miten pidät yllä suomen kielitaitoa?
Tätä blogia kirjoittamalla ! Juttelen myös skypella perheen kanssa ja joskus pääsen juttelemaan niiden muutaman suomalaisen kanssa, joita täällä joskus kohtaan. Luen kannesta kanteen kaikki oudot Eevat ja Avut ja Ilkat, joita äiti laittaa pakettien täytteeksi. Pysyn melkein kärryillä Suomen juoruista.


Mitä kaipaat Suomesta?
Tähän taitaa tulla pitkä lista, perinteiset saunat, salmiakit ja ruisleivät. Myös lunta ja joulunrauhaa ja raikasta Suomen kesää, mökkeilyä, järvien rauhaa ja siideriä. Irtokarkkeja, pyöräilyä tasaisilla teillä, salmaria, grillin ranskalaisia. Sitä, että tietää jo etukäteen löytävänsä parkkipaikan mistä tahansa. Karjalanpiirakoita ja munavoita, kermaviiliä, raparperiä ja kaikkia marjoja, jotka täällä maksaa aivan maltaita. Jäätelökioskeja, metsää, vuodenaikoja, suomalaisia kirjoja ja lehtiä, Tupla-patukoita, leipä- eli narinajuustoa, aitaamattomia pihoja ja suomalaisten rehellisyyttä.

5 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

"etelässäkin" on alettu valua sellaiseen yleisranskalaiseen tai -maailmalliseen elämäntyyliin, ainakin isoissa kaupungeissa. maanantaina on kaupat auki, ei ne vaan ennen olleet (sanoo tämä vanha mummo), eikä ole vieläkään kylissä. siesta alkaa poistua kaikista toimistoista, kaupoista jne. pankeilla vaan on edelleen aivan ihmeelliset aukioloajat ja nekin eroaa kaupungista toiseen ja pankista toiseen.
byrokratiaa löytyy kyllä Suomestakin :-(

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Oih, toi lista siitä mitä kaipaat Suomesta oli ihana, tuli kunnon Suomi-nostalgiakohtaus!! :)

Ella B kirjoitti...

Airelle, Suomen byrokratiasta mulla ei ole kovasti kokemusta, mutta kai sitä täytyy joka paikassa niitä papereita järjestellä:). Tosiaan enemmän ja enemmän alkaa kaupat olla auki ja pankit aivan oudosti, just tänään tsekkasin oman pankkini ajat, jotka vaihtuu joka päivä ja on aivan outoja, esim aukeaa 9.15 ja menee kiinni 16.45 jne. Näitä on huonompi muistaa kuin 9-17!

Mlle Fromage, tiedän mulle myös! Pääsen Suomeen jo kahden viikon päästä ja sitä kyllä odotetaan. Listasta puuttuu vielä suolakurkut, täkalaiset kapeat versiot ei ole mitään verrattuna.

MaaMaa kirjoitti...

Tätä oli kiva lukea -- lista asioista, mitä kaipaan suomesta, on mulla hyvin samanlainen! :)

Monet ulkosuomalaiset sanoo, että "asiat ei toimi yhtä hyvin kuin Suomessa" maasta riippumatta, mutta epäilen että aika on vähän kultanut muistoja ... ja se, että asiat toimi Erilailla ei välttämättä tarkoita että toimii huonommin tai on vaikeampaa ... kaikkeen tottuu :)

Irlannissa mua aina nauratti, että heidän mielestään esim. heidän "verkkopankki" oli loistava. "Laskuja voi maksaa verkossa, ensin täytyy vaan rekisteröidä maksunsaaja omaksi "beneficiryksi" sitten odottaa viikko, että pankki lähettää postissa vahvistustunnuksen jolla maksunsaaja aktivoidaan ja SITTEN voi maksaa laskuja!" ---hooh! Aina mietin, mitä ne sanois jos näkis vaikka Solo-verkkopankin missä voi ihan Aikuisten Oikeasti maksaa kelle vain millon vain ... ;D

Ranskassa tuntuu toimivan jutut paremmin kuin Irlannissa, ainakin näin ensituntumalta :)

Ella B kirjoitti...

MaaMaa, joo olen ihan samaa mieltä mulla ainakin aika on aikalailla kullannut muistot. Voin silti sanoa, että mielestäni Ranskassa, ainakin ja varsinkin Marseillessa, aika useat asiat toimii monimutkaisemmin kuin Suomessa. Mulle just tämä hankaluus ja pitkävetisyys tarkoittaa että ei toimi yhtä hyvin kuin Suomessa:) Tämäkin tosin varmaan riippuu paikasta.
Pankissani (LCL) ei minulla edes ole nettiversiota, tilisiirtoa varten täytyy mennä sinne pankkiin joka on auki 2h aamupäivällä ja 3h iltapäivällä juuri silloin kun normaalit ihmiset on töissä. Laskuja voi maksaa vain shekilla tai TIP:llä tai prelevement, jolloin saattaa yritys nostaa sellaisiakin summia, jotka ei ole ihan oikeita, jonka takia en tykkää tästä. Eli tämä on välillä mielestäni hankalaa, mutta on siihen jo tottunut!

Ja sitten se että saa palkan shekillä ja se pitää viedä pankkiin ja venata vielä paripäivää että tulee tilille, niin palkka ei tosiaankaan ole tilillä kuun ekana päivänä:)