maanantai 17. toukokuuta 2010

Vastauksia: osa Ranska

Vähän aikaa pohdin, että kannattaako minun tällaista edes tehdä, kun lukijoitakaan ei ole niin mahdottomasta ja tuntuu, että aika paljon olen jo selittänyt elämästäni. No, tästä alkaa ensimmäiset vastaukset, tulihan niitä kysymyksiäkin sitten muutama. Jotkut on myös tosi hankalia vastata, en meinaa tietää itsekään!


Miksi lahdit alunperin Ranskaan ja kuanko olet siella ollut?

Lähdin alunperin opiskelemaan ranskan kieltä ja viettämään kirjoitusten jälkeen välivuotta. Oli kyllä jo silloin ajatuksena, että jään, enkä ainakaan Suomeen, Euroopan tuppukylään palaa. Aika äkkiä muuttui ääni kellossa. Aluksi oli tietysti kulttuurishokkia ja kielellisiä ongelmia, ja siitä on pikku hiljaa alkanut Suomen arvostus kohota ihan potentialisesti. Nykyään tuntuu jo ettei Suomen veroista, hyvää paikkaa olekaan muualla ! (Tässä puhuu se nykyinen nationalisti).

Olen tullut vuonna 2003 eli aaah, jo 7 vuotta. Jestas, aika kuluu äkkiä.

Mikä sun kielitaito oli ennen Ranskaan muuttoa? Siis oliko sulla lukiossa esim pitkä ranska? Oliko se riittävä vai tuliko alussa ongelmia? :)

Haha, tuli kyllä ongelmia alussa. Olin aivan onnessa, kun kielikoulun ekalla viikolla osasin tilata vuohenjuustopatongin :). Opiskelin ranskaa yläasteella 2v ja sitten lukiossa, mutta ihan lyhyenä, eikä nämä 2h/viikko tunnit paljon mitään auttanut. En minä tajunnut mitään kun saavuin maahan !
Saavuin siis pariksi kesäkuukaudeksi Lyoniin ensin lomalle ja sieltä siirryin Alpeille 4 kuukauden kielikouluun, josta on kiittäminen kielitaitoa. Sieltä tuli perusteet, niin että uskalsi jo jotain sokeltaakin ja siitä pääsi vaan ylöspäin.


Annecy (kuvat Googlesta)

Oletko asunut Ranskassa muualla kuin Marseillessa ja Bordeaux'ssa? Kummasta kaupungista pidät enemmän?

Olen asunut alussa Lyonissa, sitten Annecyssä Alpeilla, Provencen pikkukylässä Saint Rémy de Provence, pohjoisemmassa Nancyssa, pisimpään Ranskan parhaassa opiskelijakaupungissa Montpellier’ssä ja vähän aikaa Espanjan rajalla Perpignanissa. Vuoden oleskelu Nancyssa sai palaamaan etelään eikä täältä sitten ole pohjoisemmaksi paljon liikuttu.


Montpellier (kuvat Googlesta)
Tuo peilirakennus on muuten kunnantalo ja mun koulu oli siinä ihan vieressä! Ja tien ja rakennuksen välisessä syvänteessä, jota ei oikein näy, virtaa joki La Lez.

En oikein tiedä kummasta pidän enemmän. Bordeaux'ssa ärsyttää, kun kaikki on niin porvarillista ja "me ollaan parhaita"-meininkiä, mutta kun tulin takaisin Marseilleen ajattelin, että kuinka kaikki voi olla täällä niin likaista...Mielestäni Marseille on ihan oma maansa, ei tämä kuulu muuhun Ranskaan, vaan tuntuu kuin olisi ulkomailla( Afrikassa). Marseilleen ei ole niinkään syntynyt kortteereja tai ghettoja kuten Pariisiin, vaan uudet kulttuurit on levittäytynyt koko kaupungin ylle ja luoneet yhtenäisen sotkun. Tulipas hienosti selitettyä...

Missä muualla olet ollut töissä viinitilan lisäksi?

« Oikeissa » töissä olen ollut parissa ravintolassa ja yhdessä Ranskan suurimmista leipomoketjuista (jonne muuten palaan ehkä piakkoin, vanha pomo pyysi töihin !). Olin myös yhden kesän työharjoittelun jatkona kiinteistönvälittäjänä, ei ollut ihan mun hommaa…


Onko ranskalaiset miehet niin romanttisia ja komeita kuin tarinat kertovat? ;)

No, miten tämän nyt voisi sanoa…On !:) Pitää vaan tykätä tällaisesta välimerellisestä tyypistä, sillä blondeja on vähän hankalampi löytää. Mutta kyllä mielestäni miehet on ainakin paljon kohteliaampia ja huomaavaisempia kuin suomalaiset, avaa ovia, kantaa laukut ja muuta. Ja hymyilee paljon ja tulee juttelemaan, ei jää naama peruslukemilla mököttämään jonnekin sivummalle. Tulipas paljon stereotypioita, mutta joskus se vaan menee niin !:)

Mitkä ovat ranskan parhaat ja huonoimmat puolet?
Laitoin tähän mitä tuli äkkiseltään mieleen, muuten saisi varmaan aikaan aika listan.


Huonot puolet:
- yleinen kaaos, ei kannata kiiruhtaa kun ei mikään ole niin tärkeää, että pitäisi jotain äkkiä tehdä
- koiran kakkaiset kadut
- parkkipaikkojen tiukka löytyminen, siis ihan missä tahansa, esim kaupassa kierrän niin kauan että löydän jonkun joka tekee lähtöä ja sitten venataan
- POSTI
- Työmoraalin puuttuminen aika useilta tai ainakin sen väärinymmärtäminen
- Samoin koulussa luntataan tosi usein, ei nyt just tule mieleen yhtäkään koetta, jossa en olisi tiennyt jonkun käyttäneen iPhoneaan tai muuta (vaikka siitä ei ole essee-tehtävissä mitään hyötyä !)
- Maahanmuuttajat
- Asuntojen kunnossa ei mitään rajaa eikä paljon huonekalujakaan
- Tv-sarjoja ei osata ollenkaan kunniottaa ja niitä laitetaan tulemaan missä järjestyksessä tahansa ja kaikki on dubattua

Hyvät puolet :
- Etelässä pitäisi olla aika usein lämmintä…
- Ruoka on tosi hyvää ja tuoreita vihanneksia ja hedelmiä löytyy ympäri vuoden (ilman tähtitieteellisiä summia)
- Työmoraalin vastapuoli, eli sakoista voi päästä flirttailemalla tai olemalla tosi kiltti poliiseille (Monsieur käytti tätä viimeistä, yksi tyttökaveri ensimmäistä)
- Laaja kulttuuri maahanmuutosta johtuen, musiikkia löytyy vaikka minkälaista ja muilta oppii uusia, mielenkiintoisia tietoja : osaan sitoa muslimihuivin päähän kahdella eri (maghrebilaisella) tavalla ja valmistaa "oikeaa" thé à la menthe eli minttuteetä
- Ravintolat on paljon halvempi kuin Suomessa ja ne on pieniä paikkoja eikä mitään ketjuja
- Bilettämään voi lähteä viikon ympäri, usein opiskelija-iltoja on ti-to ja maanantainakin ja sitten onkin viikonloppu. Tosin en tiedä millaista yöelämä on jossain Suomen isoimmissa kaupungeissa. Ei aina niin kätevää…
- (Lämmin) Meri


Millainen keli siellä on tällä hetkellä?

Täällä tuulee aivan vimmatusti ! Kivaa vaihtelua kaiken sateen jälkeen… Itseasiassa seuraan aina tosi tarkkana säätä (onko tämä joku suomalainen pakkomielle ?), se on kyllä aika usein vaikuttanut myös työssä : ravintolassa vahdataan kuinka monta asiakasta sade sulkee sisätiloihin ja laitetaanko terassia ja viiniköynnösten kanssa tarkkana ollaankin. Tämä sade ei kuulemma vaikuta hyvin niiden kasvuun ja erityisesti märkä maa on estänyt traktorin pääsyn pelolle ja siten lannoittamisen. Nyt onneksi voimakas mistraalituuli kuivaa köynnökset ja poistaa vähän bakteerienkasvun riskiä.

3 kommenttia:

l kirjoitti...

Hyvä että päätit vastata! :) Mielenkiintoisia vastauksia. Jatkokysymys: mitä kaikkee oot siis Ranskassa opiskellut?

Hmm, toi neljän kuukauden kielikurssi joka antoi perusvalmiudet puhumiseen kuulostaa vähän discouraging, mä oon menossa neljäksi viikoksi kesällä kielikurssille eikä aika (ja rahat) riitä pidempään... Ja ranskaa ois pakko osata jos mun alalla töitä meinää Euroopassa tehdä. Ois pitänyt tajuta alottaa jo kauan sitten kielen opiskelu :)

Ella B kirjoitti...

Älä menetä toivoa, siis tuo 4 viikkoakin riittää varmasti jo tosi hyvään alkuun! Kannattaa vaan avata rohkeasti suu (neuvo, jonka antaisin nuorelle itselleni) ja yrittää saada sanaa toisen perään vaikkei niin oikein menisikään. Uskon, että useimmat ranskalaiset oikeasti arvostaa tätä (jopa minä itse olen töissä kiltimpi niille ulkomaalaisille, jotka änkyttää sen bonjourin siihen alkuun). Ja siinäpä tulee sitten harjoiteltua sitä kieltä ja taas opittua lisää!

Eikä saa huijata ja puhua enkkua muiden kanssa kuten minä...

noorastiina kirjoitti...

Tosi mielenkiintosta lukea tätä sun blogia. Löysin tän ihan sattumalta. Ite oon muuttamassa Ranskaan ensi viikolla jo. Tammikuussa alotan puolen vuoden vaihto-opinnot Angersissa, jonka jälkeen pitäis löytää duunia tai jatko-opinnot esim. maisterin tutkintoon. Muutan Ranskaan miehen perässä ja vähän kyllä pelottaa miten kaikki tulee sujumaan, kun ei tota kielitaitoo viel oo.. Heti ku sinne tuun ni alan petraamaan! On ollu kiva lukea mitä kaikkee hienoo oot päässy kokemaan ja oot opiskellu ja tehny töitä. Kumpa itsellenikin löytäisin samanlaisia mahdollisuuksia.