sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Kreetalainen ruokamatka

Uskomatonta, että mun Kreetan matkastakin on jo kuukausi! Selasin vähän kuvia ja tässä tulisi pari juttua, alkaen yllätys ruokamuistoista. Näitä on kiva muistella, nyt kun on jo niiiin syksyistä.

Matka alkoi lupaavasti lounaspysähdyksellä Ateenan lentokentällä. Syötiin salaatit salaattibuffetista ja maistettiin kreikkalaista valkoviiniä.

Ensimmäisenä aamuna selvisi että leirintäalueella jossa olimme yötä olikin aamupalatarjoilu ja mikäs siinä parempi tapa aloittaa ensimmäinen loma-aamu! Hinnaksikin tuli vain 3e/henki eikä meillä vielä siinä vaiheessa autossa ollutkaan muuta kuin pari vesipulloa.

Päivällä käytiin pikaisella vierailulla Hanian keskustassa ja syötiin yhdessä sataman lukuisista ravintoloista. Aloitettiin perinteisillä kreikkalaisella salaatilla, tzatsikilla ja friteeratuilla mustekalarenkailla. Olivat muuten parhaita mitä koko reisun aikana tulin maistaneeksi.

Tässä ollaan lounaalla lounasrannikolla, Sfinarin ranta-alueella. Siinä oli tasan kaksi ravintolaa vierekkäin ja pöydästä pääsi välillä vilvoittelemaan mereen. Meidän naapuripöytä tekikin niin ja palasi sen jälkeen pöytäänsä nauttimaan jälkkäriä.
Myöhemmin ajateltiin että täällä olisi ehkä kannattanut ottaa tuoretta kalaa, mutta me lisättiin peruslistaan friteerattuja munakoisoja. Oli maultaan kuin sipsejä ja ainakin yhtä rasvaisiakin!

Luin Lonely Planetista, että kreetalaiset ei juo kahvia aterian päätteeksi, joka on erittäin yleistä Ranskassa, mutta paikalliset joi sitä vastoin koko ajan caffé frappé, eli jääkahvia, jossa oli aina päällä kasa jotain vaahtoa. En päässyt selville oliko se oikeasti ihan vain kahvivaahtoa, mutta juoma oli tosi virkistävää siellä lämmössä.


Ensimmäinen jogurtti-hunajajälkiruoka. Tämä oli tosi tosi hyvää!


Tässä ensimmäistä kertaa Kreetalaista salaattia Rethymnonissa meren rannalla. Oli aivan erinomainen paikka ja ensimmäistä kertaa talon viini oli oikeasti ihan tavallisen viininmakuista. Myöhemmin tajusin, että jopa opaskirja suositteli tätä ravintolaa. Kreetalainen salaatti muuten eroaa Kreikkalaisesta siitä, että siinä on kuivahtanutta leipää ja kaalta. Tätä ei löytynyt kaikista paikoista, vaikka oli tosi namia!

Kreetalaisena tapana oli tarjota aina hedelmiä jälkkäriksi! Tässä saatiin Matalan hippikaupungissa vesimelonia ja jopa raki-lasilliset sulattelemaan maukasta illallista.Tässä syötiin taas kreetalaista salaattia, pinaattineliöitä ja fenkolipiirakkaa. Otin myös mustekalarenkaita, joiden voittokulkue tyssäsi tähän paikkaan, jossa ne olivat aika mauttomia ja sitkeitä. Seuraavassa paikassa otinkin sitten grillattua mustekalan lonkeroa, joka oli uskomattoman hyvää. Niin hyvää, että siltä illalta jäi kuvatkin ottamatta...

Juotiin ensimmäistä kertaa pullollinen viiniä. Paljon kätevämpää oli ottaa puoli litraa talon viiniä josta tuli kaksi lasia molemmille. Valitettavasti maku ei aina ollut mahtavaa. Jopa tarjoilijat suosittelivat aina ottamaan mieluummin talon viiniä, joka olikin paljon edullisempaa (n.4€) verrattuna pulloon (8€).

Tämä viini oli erittäin raikasta, sitruunaa ja greipin makua ja vähän persikkaa. Mieleen päällimmäiseksi jäi raikkaus, joka sopiikin hyvin paikalliseen ruokaan ja ilmastoon. Näin tätä myytävän myös supermarketissa 4€:n hintaan, joten kotiinkin olisi voinut ostaa!

Jälkkäriksi saatiin taas hedelmiä ja minä halusin jogurttia. Olin aivan ratketa tämän aterian jälkeen.

Viimeisessä pienessä kalastajakylässä yövyttiin vuokrahuoneessa, kun sopivaa paikkaa teltalle ei löytynyt. Mentiin sitten syömään vanhan omistajapariskunnan ravintolaan, jossa ei ollut ketään muita kuin me. Alkupaloiksi saatiin koko matkan parasta tzatsikia, taatusti oli home-made, ja dakos-herkkua eli vähän kuivahtanutta leipää, jonka päällä oli hyvää oliiviöljyä ja tomaattia. Tätä ilmeisesti kutsutaan myös jollain toisella nimellä, kun yhdessä ravintolassa naapuripöytä oli tilannut tätä, mutta me ei löydetty ruokalistalta.
Käytiin muuten myös kerran leipomossa, jossa tajusin että suurin osa leivistä, jotka myytiin oli kuivatettuja laivänpaloja. Niitä sitten ilmeisesti käytetään salaattiin tai dakoksen tapaisiin ruokiin.

Uskomattoman suuri kreikkalainen salaatti. Otin myös mustekalarenkaita, mutta ne ei ollut kauhean hyviä.

Jälkkäriksi saatiin viinirypäleitä. Kreetalla viinirypäleet oli muuten tosi maukkaita ja mikä parasta, ilman siemeniä! Inhoan syödä siemenellisiä rypäleitä, kun niitä täytyy koko ajan poistaa tai tuo rypäleisiin karvasta makua.

Viimeinen aamupala rannalla.

Viimeinen ateria Heraklionissa. Etsittiin ravintolaa niin kauan, että olin kuolla nälkään ja valmis tilaamaan vaikka mitä. Onneksi lopulta löytyi yksi, joka vastasi kriteereitäni ja ruokakin oli hyvää. Tässä näkyy grillattu mustekalan lonkero, tzatsikia, kreikkalaista salaattia ja uunissa paistettu fetajuusto, joka oli tosi herkkua. Mukana fetajuustossa oli jotain yrttejä ja jopa jotain tulista.


Viimeinen jälkkärikin oli omaa tasoaan. Saatiin hedelmiä ja jotain munkin tapaisia palleroita, joiden kanssa oli jäätelöä, minä tilasin jogurttia ja saatiin jopa kokonainen pikkupullollinen rakia, jota viereisen pöydän miehet hörppivät kaksi pulloa ruoan kanssa. Me otettiin vaan kohtuullisesti kaksi lasillista ja lähdettiin nukkumaan maha pullollaan...

Kreetan kävijöille siis vinkiksi, että kannattaa aina jättää tilaa jälkiruoalle, tilata monia pieniä annoksia ja jakaa ne sitten kuin tapakset ja kokeilla mahdollisemman monia juttuja, sillä kaikki on aivan uskomattoman hyvää...

5 kommenttia:

Cherry kirjoitti...

Mitä ruokia!! Ja omasta jääkaapista löytyy suunnilleen margariinia.. ;)

MaaMaa kirjoitti...

*....kuolaa näppikselle....*

Ella B kirjoitti...

Cherry&MaaMaa, tiedän olihan mun pakko siis jakaa nämä kuvat! Täällä myös kaivataan tuollaisia herkkuja ja suunnitellaan kovaan että koska voitaisiin mennä taas uudestaan...

Sanni kirjoitti...

tallaset postaukset pitais olla kiellettyja! Haluun heti paasta jonnekkin ihanaan paikkaan syomaan ihania herkkuja!

Ella B kirjoitti...

Sanni, kyllähän niitä herkkuja löytyy vaikka mistä ja minkälaista! Olen tosi kaikkiruokainen joten melkein mikä vaan käy saa mulla kuolan valumaan...