sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Perjantaiaioli

Viime viikolla on vielä voinut laittaa päälle jotakin niinkin kevyttä kuin shortsit. Toisaalta välillä pohdin että mitä väliä sillä on mitä laitan päälle, kun omat vaatteet on käytössä vain sen puolen tunnin ratikkamatkan ajan ja sen jälkeen pitää vaihtaa työasuun.


Tämä yhdistelmä tuntuu mielestäni itselläni liian tummalta. En tajua miten jotkut voivat pukeutua kokomustaan ja näyttää tosi hyvaltä. Itsestä tuntuu että vaatekaappini pullistelee vain värikkäitä asuja luonnonvaaleasta kirkkaanpunaiseen ja vihreään.


Sunnuntaipitsa on vaihtunut lähiaikoina perjantaiaioliin, jota Monsieur kiltisti kävi meille hakemassa perjantai-illaksi. Täälläpäin aiolia eli valkosipulimajoneesia ja höyrystettyjä kasviksia sekä jotain valkoista kalaa (en tiedä mikä olisi suomeksi) tarjotaan yleensä ravintoloissa perjantailounaalla. Onneksi tätä voi ostaa myös muunmuassa lihakaupasta ja vielä enemmän onnekseni Monsieur menee sinne, sillä itseä oksettaa liikaa lihakaupat. En ole ikinä astunut sisälle.

Minulla on tapana syödä melkein enemmän majoneesia kuin kasviksia ja seuraavana päivänä töissä selitin kuinka sitä oli vieläkin hankala sulattaa. Työkaverini, joka on vähän aikaa sitten saapunut pohjoisesta katsoi vaan silmät suurina että: "Mitäs se aioli on?" . Mietin, että olenko se minä joka on tosi paljon (etelä)ranskalaistunut, vai onko Pohjois- ja Etelä-Ranskassa näinkin paljon eroja?

Viikonloppu on ollut oikein leivonnallinen. Minun oli pakko mennä keittiöön rauhoittumaan, kun idioottiakin idiootimmat asiakkaat saavat hermot kireälle vielä kotonakin. Tein siis sipulipiirakkaa, josta ensi kerran puhuin jo joulukuussa. Silloin MaaMaa kyseli reseptiä ja tässä tulee:

- Paista viipaloituja sipuleita voissa tai oliiviöljyssä pannulla keskilämmöllä niin että ne kuullottuu, mutta ei paistu tai pala. Tässä välissä ehdittiin ottaa päivän asu-kuva.
- Levitä pohja (itse ostan aina kaupasta valmiina) vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista hetki.
- Sekoita puolipurkkia ranskankermaa (crème fraîche) eli n. 2,5dl ja kolme munaa. Lisää suolaa ja pippuria.
- Kaada pohjalle sipulit ja kermaseos, sekoittele vähän jos ei muuten meinaa sekoittua.
- Laita päälle Reblochon-juustoa tai joku muukin käy, mutta tuo vähemmän makua piirakkaan.
- Paista n.200-220°C n.puoli tuntia tai kunnes juusto on grillaantunut ja täyte hyytynyt.

Tarkempaa ohjetta en osaa antaa sillä ihan itse sekoittelin piirakan menemään ja meidän kaasu-uuni on niin surkea, että sen lämpötiloista ei ikinä varmasti tiedä.

Ja tässä valmis. Pyöreä vuoka oli jo suklaakakun peittämä, kun vanhentuneet munat piti käyttää johonkin, joten piti laittaa sipulipiirakka tällaiseen neliskanttiseen vuokaan. Siihen taikina oli vähän epäsopiva, joten taittelin ylisuuret reunat päälle. En oikein tykkää, sillä pidän enemmän täytteestä kuin taikinasta. Lisäksi paistoin väähän liian vähän sipuleita, joten sisälmys on aika lailla kerma-munaseosta...Eli sipuleja kannattaa pilkkoa kunnolla, ne kuitenkin kutistuu pannulla.
Pohjaa kannattaa myös esipaistaa ainakin hetken, en tehnyt tällä kertaa ja tuntuu että pohja on vähän "raa'an" laista, ei ole ainakaan ehtinyt rapeutua uunissa. Tai sitten vika on itse uunissa eikä pohjassa.

6 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

"Mitäs se aioli on?" . Mietin, että olenko se minä joka on tosi paljon (etelä)ranskalaistunut, vai onko Pohjois- ja Etelä-Ranskassa näinkin paljon eroja?

Naaaah, työkaverisi ei vaan osaa.

En suostu myöntämään, että pohjois-ranskalaiset olisivat noin epäruokakultturelleja.

Toisaalta, eivätpä nuo täälläkään tiedä mikä on bredele tai café-grenzel. (Ja tunnustettakoon, että ennen etelään muuttoa en tiennyt mikä on blette)

Ella B kirjoitti...

Stazzy, joo oikeassa olet! Toisaalta k.o työkaveri on tullut ihan oikeasta pohjoisesta joka tietysti on aaaaivan eri asia kuin alsace-lorraine. Sen takia hän ei varmaankaan tiennyt;)

Sara Louise kirjoitti...

Oh Aioli! So good! So garlicky lethal!

Love the outfit by the way :-)

Ella B kirjoitti...

Sara Louise, I know it iiis so good. Also obligatory to eat at two so we can then smell together:)Thanks for the outfit, i find it little bit too black though. Well yeah compared to canary yellow...

MaaMaa kirjoitti...

Nonni, kivaa! Tämäkin respeti nyt muistissa. Ei ole vaikeaa :)
Tein viime viikonloppuna ystävälle tarjottavaksi feta-pinaattipiirasta, joka siis muuten ihan sama kuin sipulipiiraasi, mutta sipulin lisäksi lisäät - yllärylläri: pinaattia ja fetaa! Se on myös tosi hyvää!
Laitoin myös creme fraichea + pari munaa 'kiinnikkeeksi', sekä mustapippuria + muskottipähkinäjauhetta mausteeksi.

Ella B kirjoitti...

MaaMaa joo sain kerrankin ylös. Nimittäin tajusin etten enää muista tarkasti millä reseptillä tein silloin viime talvena ja nyt olisi tarvinnut.

Mäkin olen tehnyt aiemmin feta-pinaatilla tosi hyvää. Laitoin vielä mahtavasti valkosipulia ja muutahan ei sitten tarvitakaan. Hyvä kun muistutit tästä.