torstai 15. huhtikuuta 2010

50 kertaa Ranska

Olen lukenut tällaisesta haasteesta, jossa pitää kertoa 100 asiaa itsestä, mutta minusta tuntuu, että en edes keksisi tarpeeksi ja toiseksi, ei tämä olisi varmaankaan kovin kiinnostavaa. Joten päätin toteuttaa tämän haasteen näin ulkosuomalaisena Ranskasta! Välillä tulee tietysti vähän yleistyksiä ja sanomattakin selvää, että eri kaupungit ja ilmansuunnat eroavat vähän toisistaan ja Pariisi on aivan oma lukunsa johon en nyt puutu yhtään, kun siitä ei ole kokemusta. Vuoden olen asunut pohjoisessa ja loput huomautukset perustuu kokemuksiin Atlantin ja Italian väliseltä alueelta.Tässä tulee paikallisia omituisuuksia ja päähänpistoja:

1. Ranskassa on paljon koiria, varsinkin vanhuksilla. Ihmiset ei oikein tykkää olla yksin.

2. Niitä koiria kuljetetaan sitten tarpeillaan kaduilla, eikä kukaan jaksa/viitsi siivota niiden jätöksiä. Eli ikkunashoppaillessa kannattaa välillä vilkaista varvastasollekin.

3. Juhlapyhiä ei kovasti juhlita. Esim. joulu on "vain" usein yksi ilta sukulaisten kanssa syöden ja juoden ja joulupukin mahdollista vierailua ihastellen.

4. Kaikkina juhlahetkinä poksautetaan shamppanjapullo.

5. Useat ranskalaiset nauttivat lasin viiniä ainakin melkein joka aterian kanssa. Tänään tarjoilin pariskuntaa jotka joivat pullon punaviiniä palan painikkeeksi lounaalla.

6. Pyörä on enemmän urheiluväline kuin kulkuväline. Joko VTT eli vuoristossa tai vélo de route eli Tour de France'n malliin maantiellä. Suurimmissa kaupungeissa on alettu kehittää pyöränlainaussysteemiä ja kaupunkipyoräilyä liikenteen vähentämiseksi.

7. Moottoritiet on aika usein maksullisia ja pitää pysähtyä maksamaan tietulliin. Niistä pääse kuitenkin livahtamaan ilmaiseksi läpi, jos liimautuu edessä olevan takapuoleen kiinni ja kiihdyttää samalla puomin avaisulla toiselle puolelle. En ole itse koskaan kokeillut.

8. Vilkkua ei osata oikein käyttää, se joko on päällä kilometrin pitkän pätkän vaikka auto kaartaisi ihan vilkun päinvastaiseenkin suuntaan, tai sitten sitä ei laiteta ollenkaan.

9. Hätävilkut päällä voi taas parkata ihan mihin haluaa.

10. Vessapaperi on usein vaaleanpunaista.

11. Poliisit töppäilee liikenteessä ihan yhtä paljon kuin tavalliset kansalaiset (haastan Stazzyn kertomaan esimerkkinsä).

12. Ranskalaisessa ajokortissa on 12 pistettä, joita aina menettää rikkomuksista. Kun yhtään ei ole enää jäljellä, joutuu ajokortin "ajaa uusiksi". Näitä pisteitä voi "ostaa" netistä väittämällä sakkolapun ohessa, että tämä toinen henkilö olikin se joka ajoi ja jolta siis vähennetään pisteet.

13. Sarkozyn uusinta uutta: tutkat punaisissa valoissa. Tästä rikkomuksesta menettää kolme pistettä.

14. Apéro eli aperitiivin nauttiminen ennen ruokaa. Nuorilla tämä tarkoittaa myös ihan tavallisia etkoja jonkun luona.


15. Alkoholia ja tupakkaa saa myydä yli 16-vuotiaille eikä papereita muutenkaan tarkasteta melkein koskaan.

16. Kahvi juodaan yleisemmin pienenä mustana espressona tai siihen lisätään tilkka, « pilvi » , maitoa. Jos haluaa suomalaista, litkumpaa kahvia, pitää pyytää « pidennettynä ».

17. 1 toukokuuta annetaan toisille kielon kukka.

18. Erityisesti etelässä ihmiset huutaa toisilleen puhuessaan.

19. Joissain huipputeknologian metroissa ei ole kuljettajia ollenkaan. Ainakin Lyonissa olen nähnyt.

20. Kouluissa ja julkisen sektorin aloilla ei saa pitää mitään uskontoon viittavaa tunnusta.

21. Lukiossa pitää valita minkä alan linjalta haluaa suorittaa yo-tutkinnon ja siten lukiossa opiskellaan pääosin vain oman linjan aineita. On olemassa kolme linjaa : kirjallisuus, ekonomia tai tieteellinen.

22. Jos ei pääse jostain aineesta läpi eikä saa sitä kompensoitua keskiarvolla, jonka pitää olla 10, pitää koko vuosi suorittaa seuraavana vuonna uudelleen.

23. Leipomoita ja apteekkeja on joka nurkalla. Yleensä esim. Leipä ja liha ostetaan pikkuliikkeistä ja suosituimpiin leipomoihin saattaa olla kadulle asti jonoa ruuhka-aikoina.


24. Ranskalaiset käyttää Euroopan eniten, ellei jopa koko maailman, lääkkeitä. Jos on pelkkässä flunssassa ja hakee lääkäriltä ainoastaan todistuksen töitä varten, saa mukaansa myös sivun pitkän reseptin lääkkeitä. Jotka saa ilmaiseksi apteekista, jos on sairasvkuutus.

25. TV : n iltaohjelmisto alkaa 20.30, jolloin laitetaan parhaat ohjelmat ruutuun.

26. Sarjojen jaksoja voi sekoittaa kuinka sattuu tai sarjan voi lopettaa noin vaan koska tahansa. Esim. Katsomani CSI alkaa kauden uusilla jaksoilla, jonka jälkeen viimeinen episodi on joltain tokalta kaudelta.

27. Sarjoja tulee yleensä kolme putkeen, ei koskaan vain yhtä jaksoa.

28. Nykyään kaikki nettiyhteydet on paketteja, joissa tulee tv, internetyhteys ja ilmaiset puhelut kaikkiin Euroopan lankapuhelimiin.

29. Useimmista tosi-tv-formaateista tehdään ranskalaiset versiot, eikä ulkomaalaisia ohjelmia näy.

30. Urheilun harrastaminen on välillä hankalaa, mitään seuroja ei ole ja yksityiset maksaa tietysti maltaita.


31. Posti on myös pankki= katastrofi

32. Aikarajat ei ole kovin tarkasti seurattuja eteläiseen tapaan, esim. Eräs Monsieur jonka tunnen, joka on joka päivä myöhässä töistä 15-30min.

33. Itsenäisyys-eli kansallispäivää juhlitaan ilotulitteiden.

34. Elokuussa melkein koko Ranska on kiinni.

35. Pankkikortit toimii sirulla.

36. Maitoa juotetaan vain lapsille.

37. Lauantai on kansallinen kauppapäivä, jolloin viikolla työssäkäyvät vanhemmat käyvät
ostamassa vaatteita ja ruokaa ja muuta tavaraa.

38. Sunnuntai on taas sukulointipäivä jolloin mennään isovanhempien luo sunnuntailounalle, jos asuvat lähettyvillä ja lounaan jälkeen lähdetään sulattelemaan pienelle kaupunkilenkille pyhävaatteissa.

39. Kaupoissa on automaattikassat ihmisillä joilla on vaan vähän tavaraa. Ostokset saa itse skannata ja sen jälkeen maksaa masiinalle.

40. Nutellaa mainostetaan varteenotettavana aamupalana, joka antaa energiaa päivään. Kai nyt kun on suklaata…


41. Coca Cola on ylivoimainen limujuoma, joka on myös melkein ainoa joka valmistaa light-juomia. Esim. Sprite zeroa ei edelleenkään ole markkinoilla.

42. Yöelämässä naiset pääsevät joskus ilmaiseksi sisään joko koko illan tai johonkin tiettyyn kellonlyömään asti.

43. Joihinkin yökerhoihin/baareihin ei miehet pääse sisälle ellei ryhmässä ole naisia joukossa.

44. Aamupala on aina jotain makeaa. En ole nähnyt kuin suomalaisten ja ruotsalaisten syövän
suolaista aamiaista.

45. Tämä makea on joskus leipää tai korppua, joka on sivelty voilla ja hillolla. Sen jälkeen se kastetaan kahviin. Niin että voi ja hillo pakostakin liukenee sinne kahviin. Yök.

46. Mansikkakausi loppuu ennen kesäkuun puoliväliä !

47. Majoneesiä syödään vähintäänkin ranskalaisten kera, joskus myös muiden ruokien kanssa kuten nakkien ja jopa salaatinkastikkeena.

48. Pizza-ja kebabyrittäjiä on pilvin pimein. Melkein mihin tahansa vuorokauden aikaan voi löytää yöpalaa kebabista. Pizzapaikat taas tuovat kotiin asti ilmaiseksi.

49. Marseillen erikoisuutena on “pizzarekat” eli pizzat valmistetaan kirjaimellisesti kyljestä aukiolevassa rekassa, jossa on uuni.


50. Mitään kodinhoitohuonetta ei usein ole, joten pyykinpesukone pyörii hirveällä metelillä keittiön muiden kodinkoneiden kyljessä.

Nämä on tietysti ihan omia kokemuksiani. Sen vuoksi haastankin kaikki muut ulkosuomalaiset listaamaan asioita omasta maastaan ja kaikki ranskaantuneet antamaan mielipiteitään ja kommentteja. Ja pariisilaiset voi tehdä saman jutun Pariisin omasta pienestä planeetasta.

20 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Kiva postaus, opin ihan uusia asioita Ranskasta :)

juneglooms kirjoitti...

MItä tarkoitat kohdalla 30 (30. Urheilun harrastaminen on välillä hankalaa, mitään seuroja ei ole ja yksityiset maksaa tietysti maltaita.)? Kiinnostaa kun oma lajini (rugby) on Ranskassa erittäin suosittu ja kuvittelin että ainakin rugbyseuroja siellä on pilvin pimein... :)
Ps. taitaa olla mun ensimmäinen kommentti sun blogiin vaikka oonkin jo muutaman viikon ajan seuraillut. Kiva blogi ja vaikuttaa mielenkiintoiselta alalta tuo viiniala! :)

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Heh, kylläpäs kuulosti monet jutut tutuilta!! :D Täällä Lyonin seudulla on centre socialeja, joissa voi toisinaan tanssia, joogata, jne, ja vielä suht edullisesti, joten sentyyppinen liikunta onnistuu ainaskin täällä aika helposti, mutta muusta urheilusta en tiedä... Ja mun kanssa käy muuten samassa joogassa joku rugbyseuran setä kans! :)

Ja noi automaattimetrot on pelottavia!!

Ihanaa, kun on kohtalotovereita täällä patonkimaassa... Terkkuja sinne etelään! :)

Pupuce kirjoitti...

Kohta 18: Miten niin huutaa? Eivät huuda elleivät ole vihaisia tms. Ihan yhtä hiljaa täälläkin kuiskitaan kuin esim. Pariisissa. :) Miusta kaikki ransklaiset puhuu todella hiljaa...

Kohta 49: Pizzarekkoja on muuallakin kuin Marseillessa. Ainakin Capitalin mukaan vähintään jokaisessa suuressa kaupungissa on omat pizzarekkansa, joiden määrä on rajoitettu ja paikat tarkalleen määrätty. Pizzarekka-bisnes on samaisen lähteen mukaan ihan oma mafiansa. Meijän tuppukylän liepeillä on ainakin 3 pizzarekkaa.

Kohta 44: Mieheni syö vain suolaista aamupalalla eikä koskaan makeaa. Poikkeus vahvistaa säännön?

Ihmettelen itsekin kohtaa 30.

Meillä kahvia jossa on maitotilkka kutsutaan nimellä "café noisette". Noisette tarkoittaa (hassel)pähkinää.

pinea kirjoitti...

Hauska postaus! Katsotaan, josko saisin oman "ulkopuolisen silmin" -listani kehiin jossakin vaiheessa...

En muista olenko minäkään ennen kommentoinut, mutta luen kyllä. Erityisesti kiinnostaa tuo viiniala ja sen "sisäpiirin" jutut.

p.s. mustakin tuntuu että eteläranskalaiset huutaa, erityisesti roskakuskit ;) Mutta sitten tajuankin että nehän nauravat, kenties siis kiusoittelevat toisiaan?

Piretta kirjoitti...

Hahaaa, olipa näitä hauska lukea! Tosiaan Lyonissakin oon nähnyt noita pizza-rekkoja, koskaan ei oo tullut maistettua!

Yks mikä tuli nyt mieleen on et 'pelkälle' ravintola-illalliselle voidaan helposti ajaa vaikka toiseen kaupunkiin hyvän ruoan perässä :) Tästä tykkään!

Airelle kirjoitti...

joo, etelässä on pizzarekkoja joka paikassa; pohjoisessa taas on ranskiskojuja, joiden nimi on baraque à frites (kai te kaikki olette nähneet bienvenu chez les chtis?).
minun miesystäväni myös syö lähinnä voita ja leipää aamiaisella.
ja kyllä minusta etelässä ihmiset puhuvat lujempaa kuin pohjoisessa ja italialaiset puhuvat vieläkin lujempaa, olisikohan olemassa jokin kerroin leveysasteiden mukaan?
ja jos mansikat ovat parhaimmillaan toukokuussa, syreenit kukkivat juuri nyt! minusta ne ovat aina olleet juhannuskukkia, mutta ei täällä etelässä.

juneglooms kirjoitti...

Mlle Fromage, aika hauskaa. :D rugbypelaajin liitettävien stereotypioiden mukaan jooga ei oo mitenkään tyypillinen "kakkoslaji" rugbyn rinnalla vaikka todellisuudessa se tuo varmaan kovin tärkeää notkeutta ja on siis hyvä supplementti. Lyonin seura on muistaakseni ihan hyvätasoinen, pelaa kai toiseksi ylimmässä liigassa.

Ella B kirjoitti...

juneglooms&Mlle Fromage: kirjoitin tuon kohdan 30 vähän huonosti, seuroilla tarkoitin enemmän tällaisia kansalaisopistoja yms jotka Suomessa maksaa jotain rutkasti alle satasen vuodessa ja saa harrastaa vaikka mitä. Tai näin oli ainakin silloin aikoinaan mun pikkukaupungissa! Esim. kuntosalien jäsenyys maksaa yli 50e/kk ja voin vain kuvitella jotkut tennisklubit, mutta näin on varmaan muuallakin. Tämä näkokulma riippuu varmaan tosi paljon myös lajista josta puhutaan. Ja rugbysta en osaa sanoa yhtään mitään, en tunne yhtään, kunhan olen tv:stä katsonut! Uskon tosiaan samoin, että niitä seuroja varmaan löytyy...Kiitti muuten tuosta centre social-vinkistä, en ole ollut yhtään tietoinen.

Pupuce: joo, mun mielestä ihmiset kyllä välillä kailottaa puhuessaan. Usein esim. ihmiset huutaa kadun toiselle puolelle tervehdyksiä ja pysähtyy sitten "juttelemaan" mutta kumpikaan ei jaksa vaivautua ylittämään sitä katua...Tämä on ehkä enemmän marseillelainen tapa ja esiintyy vähimmissä määrin muualla.
Olen itse nähnyt tuon Capitalin ohjelman myös! Pohdin että olenko nähnyt rekkoja esim. pohjoisessa tai jossain Alpeilla, eikä muistunut mieleen, joten laitoin, että on Marseillen erikoisuus vaikka näitä esiintyy muuallakin etelässä (mutta en ole nähnyt yhtään Bordeaux'ssakan!). Tämä on ilmeisesti joku pizzakaupunki ja esim. meidänkin kortterissa niitä ekkoja on 5 ihan muutamien metrien säteellä. Ja kun Bordeaux'ssa yritin ostaa pizzanpalaa, tajusin että missään ei myydä paloina vaan kokonaisina pizzoina.
Kohtaan 44 kysyin Mr'ltä, jos hän tuntee jonkun joka syö suolaista aamupalaa, vastaukseksi tuli ei, ja kun en ole ikinä nähnyt itsekään niin päätin tuon lisätä.

Ella B kirjoitti...

Piretta, en muistanut Lyonin pizzarekkoja! Ja on totta, että hyvään ravintolaan voidaan mennä kauaksikin. Ei tulisi ainakaan mulla mieleen Suomessa, kunhan nyt keskustan johonkin ketjuravintolaan pääsee:)

Aireille, itseasiassa en ole nähnyt chtejä (voiko tämän taivuttaa näin???:)! Aah pitäisi kai munkin sivistää itseäni.

Piretta kirjoitti...

Joo Ella sun ehdottomasti täytyy katsoo bienvenu chez les ch'tis, hauska leffa :D

Burlesque kirjoitti...

Kiinnostavia juttuja Ranskasta! Tuo ajokortti juttu varsinkin....

Ella B kirjoitti...

Burlesque, yritin tosiaan listata vähän joitain hassuja pikkujuttuja, joita ehkä paikalliset ei huomaakaan. Ja jotkut, jotka saattaa kuulostaa melkein naurettavalta kuten juuri tuo ajokortti...

Stazzy kirjoitti...

Mun mielestä kanssa ranskalaiset huutavat ja kiljuvat ihan käsittämättömän paljon. :)

Niin ja tuo kohta 11. Pitääkin tosiaan mainita joskus blogissa.

MaaMaa kirjoitti...

Tätä oli hauska lukea ja itseasiassa monet kohdat pätee jopa Irlantiinkin! :D
Itsepalvelukassat, maidonjuonti, ajokortin piste-rangaistukset, huutaminen ja hätävilkut; esimerkiksi :)

Saa nähä mitä kaikkea voin sitten alkaa listailemaan, kun olen jonkin aikaa asunut Pariisissa ;)

Vendaval kirjoitti...

Kiva postaus! Espanjan/Katalonian puolesta allekirjoitan ainakin kohdat 5,6,7,11,12,18,23,24,26,28,34,36,37,38,39,40,41.46.48 :D

Sinivalko kirjoitti...

Hei Ella! Sullapa oli kiva lista täällä näitä ranskajuttuja suomalaisesta näkökulmasta! Oon kyllä tosi monesta jutusta niin samaa mieltä. :) Kohta 30 vähän ihmetyttää, kun mä ainakin oon onnistunut kirjautumaan jäseneksi ranskalaiseeen urheiluseuraan, eikä se lisenssi vuodelle 2009-2010 niin kallis ollut täällä Ranskassakaan. Mutta mä asunkin täällä Pariisin lähellä, saattaa erota käytännöt, mistäs minä tiedän.

Ella B kirjoitti...

MaaMaa, täällä jo odotellaan uusia juttuja pariisilaisesta elämästä. Uudessa ympäristössä tulee varmaan aika äkkiä havainnoitua kaikkia pieniä omituisuuksia:)

Sinivalko, tuo urheilujuttukin varmaan riippuu lajista! Itse olen etsinyt jotain tanssi-,jooga, aerobic-virityksiä, mutta näitä lajeja olen löytänyt tarjoavan vaan yksityiset klubit tai seurat. Esim. joku kuntosalin jäsenyys maksaa aika keskimäärin vähintään 50e/kk samoin yksityiset tanssiseurat. En siis vielä ainakaan ole löytänyt paikkaa missä harrastaa, joka sopisi opiskelijan kukkarolle. Mikä sun laji on? Kaikkia vinkkejä kyllä otetaan vastaan, missä voi liikuntaa harrastaa!

Sinivalko kirjoitti...

Anteeks kun kesti tämä vastaaminen! Täällä meillä päin kaupungintalolta sain sellasen listan eri seuroista (les associations) ja siellä on kyllä kaikkea aerobicia, jumppaa, jazztanssia yms. tarjolla. Mun oma laji on vähän erikoisempaa välineurheilua eli en ees tiiä minkä tasosia nuo jumpat on. Naapuri kyllä käy niissä ja on muakin koittanut houkutella, ehkä syksyllä meenki. :)

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.