keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Pullonhenki

Alkuviikosta alettiin töissä pullottaa vuoden 2008 ja 2009 viinejä. Osallistuin itsekin työmiehenä ja tehtävään kuului latoa hihnalta tulevia valmiita pulloja pallox-ritiläkoppiin. Nyt on aivan kädet kipeänä, kun tuli taas käytettyä sellaisia lihaksia joiden olemassaolon normaalisti unohtaa.


Kaikki tämä tapahtui Provencen kauniissa keväisessä säässä, josta edellinen viikonloppu antoi jo osviittaa...nimittäin taas täällä sataa!


Koko homma hoituu tällaisessä rekassa, joka tuli meille kahdeksi päivää. Rekan sisällä on pullotussysteemi, jossa masiinaan syötetään toiselta puolelta tyhjiä pulloja ja ne sitten läpäisee automaattisesti laitteen eri osat tullakseen loppuosaan, josta ne kerätään käsin ja järjestetään pinoihin paloxeihin.

Tyhjät pullot saapuvat ensimmäiseen pisteeseen...


...jossa ne saavat puhdistavan vesisuihkun.


Sen jälkeen ne siirtyvät täyttöpisteeseen, jossa pullot saavat kallisarvoisen nesteen sisäänsä.


Korkkia vaille valmiit pullot saapuvat täyttöpisteestä.


Viini johdetaan rekkaan ja masiinaan pumppausletkua pitkin sisältä viinikellarista.


Pullonkaulat ovat saaneet oikeaa vuosikertaa edustavan korkin kaulaansa.


Liukuhihnallinen viinejä.

Korkin laiton jälkeen pullot kiertää pitkän hihnan ennen loppuasemaan saapumista, että tiivistetty korkki ehtisi palata omiin mittasuhteisiinsa.


Vielä olisi muutama täytettävänä...


Ensimmäinen uunista ulos. Kontillinen Magnum-pullollisia vuoden 2009 Le B-viiniä. Tämä on se kaikkein hedelmällisin ja kevyin viineistä, joten sitä ei kypsytetä niin pitkää aikaa kuin muita tilan viinejä.


Kontit heivataan siistiin jonoon säilöön viinikellarin perimmäiseen osioon, jossa lämpötila pysyy vakaana luonnollisesti rakennuksen rakennustavan ja -materiaalin ansiosta.


Etiketöintiä vailla olevia valmiita viinipulloja jotka odottavat, että saan ne myydyksi seuraavaan kohteeseen. Siinäpä saavatkin odottaa vielä hetken...

Ja valmis babyviini Le B Magnum-pullossaan vuosikertaa 2007.

Viinitila La Brillane löytyy myös nykyään Facebookista, ollaan yritetty modernisoida ja tämän sivun kautta muunmuassa voi seurata mitä tapahtuu tilalla ja koska. Kevääksi ja kesäksi onkin luvassa yhtä jos toista jännää tapahtumaa, jota olen nyt mukana järjestelemässä.

8 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Heh, saisiko teille tulla kesätöihin ;)? Olen intohimoisesti opiskellut viinitietoutta sekä kirjoista että käytännön harjoitteluna, ts. maistellen. Tosi mielenkiintoista lukea näitä juttuja!

Airelle kirjoitti...

tuliko B:stä hyvää tänä vuonna? ihan tekee mieli tulla uudelleen viiniostoksille, se sai hyvän vastaanoton!

Fifi kirjoitti...

B kelpaisi kyllä tähänkin huusholliin! Se taitaa olla ainoa punaviini (italialaisen pirskahtelevan Lambruscon lisäksi), josta olen oikeasti pitänyt.

Ella B kirjoitti...

Ansku, itse olen käyttänyt tähän asti ihan samoja metodeja:)Nyt kiva nähdä kuinka kaikki sitten oikeasti toimiikaan.

Airelle&Fifi, taitaa siitä aika hyvää tulla!:) Olin sitä "sekoittelemassa" maaliskuussa, maisteltiin vaikka kuinka monta eri rypäleljiketta ja niiden sekoituksia läpi ja lopulta makunystyröiden perusteella viinimestari sekoitteli mahdollisimman samanmakuisen B:n kuin edellisvuonnakin. Odottakaa Pentecote-viikonloppuun niin meillä on avoimien ovien päivä ja muuta kivaa ohjelmaa, tästä lisää ihan piakkoin!

pinea kirjoitti...

Kiehtovaa! En olisi ikinä tullut ajatelleeksi että pullotus tapahtuu rekassa... Hieno postaus kuvineen kaikkineen, kiitos!

Ella B kirjoitti...

Pinea, niinpä en mäkään! Tätä tapaa käytetään enimmäkseen pienemmillä tiloilla joilla ei ole tarvetta/varaa ostaa pullotuslaitetta ihan omakseen, niin sen voi sitten vuokrata niiksi muutamaksi päiväksi kun sitä tarvii vuodessa. Kiitos!

Kenza kirjoitti...

Mahtavaa, että löysin tämän blogin! T: yksi viinitilasta haaveileva ja nykyisin Espanjassa asuva :)

Ella B kirjoitti...

Tervetuloa Kenza, odottelenkin sitten myös sulta espanjalaisia viinijuttuja!:)